dilluns, 30 de setembre de 2013

L'ègloga de les mimoses
Que la vostra imaginació hi posi l'esclat groc a les mimoses florides i, també, el so de les esquelles. El roncor dels motors tramuntant el coll de Montcada, millor si us l'estalvieu.

Pocs llocs més insòlits que les pletes de l'àrea de Can Cuiàs: d'una manera planera, deixes enrere el final d'una línia de metro "diferent", i ja ets qui sap on. Jeure al pendís del gran prat i posar-te a somniar en llunyanies de superior altitud és tot u. Si el moment és primavera, ha plogut prou com per mantenir un estanyol som, i encertes el pas del ramat, la cosa es torna una arcàdia bucòlica.
Quina és la Muntanya de Cillene? Això no admet discussió quan tens al davant la piràmide del Montcada.

Avui no s'ha escaigut de xerrar amb el pastor... Fa temps em va explicar que eren vora cinc-cents els corders que, evitant el clos del cementiri, desbrossen l'extrem nord de la serra...
Així com hi han coses que no entenc i critico, en aquest cas, el del parc de Can Cuiàs, només se m'acut celebrar-ne el seu paisatge, construït més que restaurat. Queda dit: la passejada fins l'estrany mirador de l'Estrella esdevé un viatge a terres de frontera.

7 comentaris:

 1. Molt bona la il·lustració: no m'ha calgut imaginar el groc, que ja l'he vist.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Les mimoses són d'allò més sensuals i amb una gran sinestèsia. Al seu groc determinant podem afegir-hi una flaira melosa, un tacte nebulós, fins i tot una sonoritat pròpia per com matisen la carícia del vent. Segur que també, a saber d'on, ens arriben unes notes de tast..., ben florals com pertoca.

   Elimina
 2. Saps que abans de llegir el text he vist el groc? És meravellós aquest dibuix!

  A més el bucol·lisme d'una arcàdia perduda ens fa plantejar què és Barcelona!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Quan contemples una mimosa amb la intenció de dibuixar-la resulta oportú recordar que ve de μιμος ..., com (μίμησις, mimesis).
   Després, a l'hora de la mímica necessària, del joc de la poiesis, la cosa ja et surt rodada.

   Ja veus quin trajecte propicia aquest racó suburbial: De l'Arcàdia homèrica a la Poètica aristotèlica, del mite al logos.

   Elimina
 3. Aquest sí que és un espai que conec. Fins i tot el metro "estrany". Gairebé cada 1 de novembre m'hi deixo caure per fer la cabra enmig d'un ramat d'insensats en calça curta, que celebrem que som vius després de la ingesta de panellets, castanyes i moniatos. Certament, un lloc guanyat gairebé al no res. Gairebé tan bell com aquest dibuix que ens has regalat. Magnífic, Girbén!

  ResponElimina
 4. A mi el groc quasi m'ha enlluernat i, el què és millor i més sorprenent, l'aroma seductor ha envahit el meu modest estudi.
  Gràcies, Girben.

  ResponElimina
 5. Enric, i encara més, Glòria, a qui dono la benvinguda:
  Disculpeu el retard a l'hora de contestar-vos. Prou atabalats que anem i només faltava que ara Can Blogger no m'avisi dels nous comentaris.

  No sé, Enric, si els vostres esbarjos de Tot Sants us han portat mai a l'aqüeducte que creua el Torrent del Cargol (el que drena la vall del cementiri).
  De no ser així, ja pots posar-te la calça curta i anar corrent a descobrir-lo. Ah, aquella mina fantàstica d'aigua clara i el salt de tosca, tot sota l'arcada principal...
  Pel que he vist darrerament, estan fent créixer l'àrea de Can Cuiàs per aquesta banda. De moment han arranat el munt de barraques i horts pòtols que s'alçaven a tocar el torrent. Resulta al·lucinant passejar pel runam que hi han deixat les excavadores. Fins una gran lona electoral del malaguanyat Hernández..., Hernández Mancha, vaig arribar a veure-hi.

  Ep, Glòria, reitero la benvinguda! I és que la família de les mimoses és de les més fenomenals, amb moltes de les espècies amb capacitats estranyes; com la m. pudica capaç de fer visibles moviments. Amb l'aroma de mimosa deu semblar que a l'estudi hi comença a arribar la primavera... Pel que fa a les temperatures, si ens fixem en la bonança d'aquests dies, això ja sembla un finals de maig.

  ResponElimina