dimarts, 12 de novembre de 2013

El pi essencial


Anirem acabant, acabant aquest EXTRAMURS amb la XXIV i darrera entrada. D'acord que podria continuar, fins i tot  durant anys si observo tot el material acumulat; tanmateix, la contenció sempre ha planat sobre aquest projecte (apart que ara, quan tinc el cap en altres coses, m'hauria d'afanyar a recuperar el pols del seu estil gràfic).
Havia passat prou estona en un replanet d'una careneta de l'obaga, que freqüento per contemplar i cuidar els quatre roures contorsionats que hi creixen. Creuo el mur de bruc boal que el flanqueja, cuidant-me, amb un gest instintiu fruit de l'ofici, que l'enutjosa pluja de fulletes mortes no m'entri pel coll de la camisa. I aquí, mentre m'espolso, és on em quedo ben parat...
La mare del tano, quin pi! Superlatiu!

D'arbres refregats pels senglars en trobes a grapats per tota la Serra, alguns d'ells al llindar mateix de la ciutat..., però cap com aquest. Cap en recordo que hagi estat sotmès a un grau tan alt de fregadís. Si és que en tota la seva circumferència, i fins quasi un metre del sòl, fa anys que no hi resta una engruna d'escorça i és una fonda cicatriu anular. La de porcs que deuen haver passat per aquí amb un desfici que es perllonga durant generacions.

Miro de lligar caps... Sé que poc més avall, en una feixa abandonada, s'hi bada una conspícua bassa de fang -moldejada pels seus cossos massissos rebolcant-s'hi-, i sembla lògic que els dos elements (pi i bassa) estiguin connectats. Que es tracti, per entendre'ns, de dos espais d'una toilet completa que inclou bany i massatge. Tanmateix, per què aquest pi més allunyat i no d'altres del mateix port veïns de la bassa? 
Aquí és on observo un detall essencial. Acostumat a la monotonia de les pinedes de Collserola (o bé el banal pi blanc o bé l'estimable pi pinyer), ni et passa pel cap topar-te amb una alternativa. I aquest pi és una pinassa, una de les raríssimes pinasses de la serra; fins tot, i pel context on creix, diria que és espontània.
El fet que es tracti d'una pinassa resulta determinant a l'hora d'explicar el seu radical atractiu. Els senglars, que si d'alguna cosa en saben és dels troncs dels arbres, ja van veure que aquell era el peu que necessitaven. I el necessitaven, no per la seva escorça rugosa, sinó per la saba que corria més endins. I així és com, rere la preuada reïna, a mossegades i burxant amb els ullals, van acabar llevant-li la pell per agençar-se'l al seu gust.

Deu-mos-en-guard de subestimar la intel·ligència dels porcs: ¿No és la pinassa una de les fonts principals de reïna? I d'ella no se n'extreuen des de sempre la trementina i la pega, bases de no sé quants remeis, beuratges, liniments o ungüents antisèptics? Cal pensar que, amb la mena de vida que els ha pertocat,  els senglars també pateixen de reuma, i res com una frega de trementina per alleugerir-lo! Només cal apropar-se molt al tronc per veure com el perlegen les gotetes de reïna.
Fins i tot, el fet que no estigui tintat per l'argila de la bassa permet establir la seqüència: primer venen a refregar-se a la pinassa i quan estan ben enganxifosos corren a rebolcar-se pel fang.
Semblen uns marrans i això és el que són.

10 comentaris:

 1. El que no arribis tu a llegir en el bosc! La teva biblioteca a l'aire lliure.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Deia, més o menys, el mestre Thoureau: Si quan sóc al bosc no penso en el bosc no faig res.
   Només miro de fer-li el màxim cas i la veritat és que sempre resulta alliçonador.

   Elimina
  2. res més distret que anar llegint el paisatge, lectura infinita que no cansa. espero que la reïna d'aquest pi continuï brollant després del desastre.

   Elimina
 2. Ja em fixaré en uns quants pins que tinc localitzats per Sant Llorenç, però diria que alguns tenen fang. Potser en uns s'hi refreguen abans i en d'altres després...
  S'acaba aquest Extramurs; una altra 'obra acabada' que potser no s'acabaria mai. Em faig càrrec de la feina que suposa il·lustrar-lo, i t'has de fer càrrec tu de quant ha il·lustrat als seus lectors!
  Només resta pendent una excursió Extramurs.
  Esperem amb deler el proper projecte, si és que s'escau i és públic, és clar.

  ResponElimina
 3. És cert això que dius, Sergi. No ho explico al text però bassa enllà sí que pins i alzines estan tenyits de fang. Això deu ser com l'aclarida dels túnels de rentat.
  Tampoc era un problema la il·lustració. Diria que en cinc dies vaig tenir-lo llest. En canvi els textos no han existit fins una estona abans de publicar-los...
  Passa que ara tinc altres projectes que m'absorbeixen i l'excessiva diversificació no m'ajuda.
  Ja ho rumiaré, això de l'excursió Extramurs; quan pugui, que ara toca guàrdia a l'Hospital.

  ResponElimina
 4. Un final antològic per un blog que ja anunciava que s'acabaria no com una cosa natural sinó amb predeterminació. Llàstima, viatjar extramurs d'uns dibuixos sòlids i d'uns comentaris solvents crec que ja no ho trobarem a la xarxa.

  ResponElimina
 5. Que s'acabi l'Extramurs és una llàstima, però ara ens queda el territori que lletra i il·lustració han bastit, aquest hortus conclusus que esdeve locus amoenus. I amb aquest darrer apunt has enfilat tot allò que per al profà és materia dispersa, caos, i que ara per a nosaltres serà cosmos ordenat. Bravo, Girbén!

  ResponElimina
 6. En realitat l'Extramurs no s'acaba, forma part d'un fil continu que va canviant de nom cada cert temps, en definitiva una mutació com les que a diari es produeixen a la natura, la gran majoria desapareixen, però de vegades un fet atzarós ho canvia tot i un nom nou sorgeix del no res.

  ResponElimina
 7. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر

  ResponElimina
 8. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  ResponElimina