dijous, 6 de juny de 2013

Noguera amb faisàLa d'emboscar-se pot ser una fília però malament rai si fos categòrica. Entrant el bon temps pot succeir que aspiris a grans espais agraris, a caminar llarg dessota la magnitud del cel. I tanmateix... On satisfer semblant delit dins d'una metròpoli? Per sort, per un atzar miraculós que no acabo d'entendre bé, tenim a l'abast les més de 580 hectàrees del Pla de Rocamora.
Situem-nos: amb un cop de tren et plantes al Mas Rampinyo  (a l'estació Montcada-Ripollet de la línia de Puigcerdà) i, uns 200 metres més enllà, ja ets al Parc de les Llacunes de Can Duran; una raresa d'espai palustre al nord de la metròpoli... A partir d'aquí ja pots anar fent. T'esperen entre deu i dotze quilòmetres de caminar -o córrer- entre camps oberts.

Entrant la primavera, aquella tarda m'havia enfilat pel sector dels curiosos basaments (d'una antiga caserna?), fins acabar dalt la cota més alta del Pla. És una prada amb 360º d'horitzó, coronada per una solitària figuera amb una anòmala taula d'obra als seus peus. Un anemoscopi penjant al capdamunt d'una alta canya insinua que l'espai deu estar dedicat a l'aeromodelisme... (Quan m'hagi firat el DRON que he demanat als reis,segur que vindré aquí a provar-lo.)

D'aquí vaig anar baixant per entre camps que just verdejaven. En un cert punt albiro, enmig d'unes feixes d'userda, un illot amb un gran noguer despuntant les primeres fulles i una bassa de sulfats. I com m'agraden les nogueres! Motiu suficient per acostar-m'hi a jeure una estona...
Supero el marge i, al mig del verd maragdí de la userda, veig que hi espigola un ocell de bona mida... Un gall de faisà! Un faisà metropolità entre l'A-7 i l'A-17! Caram amb la vida...

6 comentaris:

 1. Caram, hagués colat, perfectament, com a noguera segarrenca!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Oi tant, MU -o de la mateixa Noguera... Tanmateix, allà està l'inconfusible silueta del Turó de Montcada per a situar-nos.
   Ara només queda treure'n profit de les nous verdes i, a sol i serena, fabricar una ratafia urbana.

   Elimina
 2. La vida és contrast i sorpresa. En aquest cas, la inesperada dissemblança ha resultat especialment colpidora.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Vaig avaluar que devia tractar-se d'un (rar) mascle la mar de llest; d'aquells que, passada la solta de caça de la tardor, han aconseguit escapolir-se de l'escomesa constant de les escopetes...
   La identificació estava més que servida!

   Elimina
 3. Tu estaràs fascinat pel faisà metropolità, però jo ho estic de saber de l'existència del Parc de les Llacunes de Can Duran! La zona mereix una visita, ja!

  ResponElimina
 4. En tu pensava, Enric, mentre explicava aquestes facècies.
  Un cop a les llacunes -si és que no se t'acut "mirar pisos"; perquè mira que n'hi ha per donar i vendre-, tu tira Torrent de Can Duran amunt. Aturàs el teu trot, segur, quan arribis al fascinant cercle de plàtans.

  ResponElimina